HEPA-S, vadba za boljši življenjski slog

Splošne informacije

Ustrezna ter zadostna telesna aktivnost skozi celotno življenjsko obdobje vpliva na boljšo telesno pripravljenost ter posledično na kvalitetnejši življenjski slog posameznika. Vadba je namenjena starejšim 65+, za preventivo ter zdravljenju kroničnih nenalezljivih bolezni kot so bolezni srca in ožilja, osteoporoza ter bolečine v križu. 

Telesna neaktivnost lahko še hitreje vodi v izgubo mišične mase, slabšanje ravnotežja in koordinacije, ter s tem povečano možnost padcev. Pomanjkanje gibanja in fizične aktivnosti predstavlja dejavnik za razvoj nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so debelost, bolezni srčno žilnega sistema, osteoporoze ter drugih obolenj. 

V Zavodu za šport Ajdovščina smo tako v okviru Evropskega projekta Erasmus+šport, v sodelovanju s partnerji iz petih evropskih držav ter Zdravstvenim domom Ajdovščina, pripravili program za starostnike. Z njim, bomo odpravljali zgoraj omenjene zdravstvene težave, ter vadeče seznanili s smernicami, navad za zdrav, ter kvalitetnejši življenjski slog. 

Trajanje in potek vadbe

Vadba bo potekala od 12. aprila dalje, ob torkih in petkih med 14.00 in 15.00 uro v veliki dvorani Športnega centra Ajdovščina, vse do petka 17. junija. Program bodo vodili kineziologi ter fizioterapevti iz Zdravstvenega doma Ajdovščina. Skupine pa bodo formirane glede na predhodno fizično pripravljenost, ter zdravstveno stanje posameznikov katerih informacije bomo pridobili na testiranju pred samim začetkom vadbe.

Preverjanje trenutnega zdravstvenega stanja ter mnenje vašega osebnega zdravnika

Na prvi uri vadbe bomo skupaj z osebjem iz Zdravstvenega doma Ajdovščina, izvedli preizkus telesne pripravljenosti. V kolikor imate zaradi vašega trenutnega zdravstvenega stanja pri sebi pomisleke glede udeležbe na programu je priporočljivo, da si pridobite mnenje vašega osebnega zdravnika. 

Znaki, da moje telo potrebuje vadbo

Telesna sposobnost posameznika je odvisna od življenjskega sloga in njegove vsakodnevne aktivnosti. Nekateri slabšo telesno zmogljivost občutijo okrog 60 leta starosti, seveda pa je ta odvisna od genetike ter predhodnega življenjskega sloga. V kolikor pri vsakodnevnih opravilih občutite težave že pri dvigovanju lažjih bremen, ali pa se hitro utrudite oziroma zadihate potem je čas, da nekaj spremenite ter se nam pridružite v Športnem centru Ajdovščina. 

Zasedena so vsa prosta mesta. Prijave so zaprte.

info

Torek in petek
od 14.00 do 15.00

Prostor
velika dvorana ŠC Ajdovščina

Cena
Program je v celoti financiran iz sredstev Erasmus+šport tako da je vadba za udeležence brezplačna.

Rok prijave
Petek 8. april do 12. ure

Število prijav 
omejeno na 30 vadečih

Dodatne informacije
05-364-47-21 (22)

e-pošta
primoz.sulic@zs-ajdovscina.si

tanja.jejcic@zs-ajdovscina.si
 

temperatura vode: ZAPRTOoC

aktualno

  • 18.05.2022Odprte so prijave na Športne počitnice 2022

    Program letošnjih športnih počitnic v letošnjem letu zajema kar 19. različnih športnih vsebin. Programe pričenjamo z 20. junijem s ponudbo preventivnih programov za starejše osebe 65+ z bolečinami v križu, osteoporozo, ter boleznimi srca in ožilja. Od 27. junija pa do 5. avgusta bo ponudba za otroke zajemala kar 18. različnih programov, z možnostjo nočitve v avtokampu. Kot novosti se nam v letošnjem letu pridružujeta karate kamp ter program joge za otroke in najstnike.

  • 04.05.2022Javno zbiranje ponudb za najem gostinskega lokala

    Javno zbiranje ponudb za oddajo nepremičnin v najem – gostinski lokal – povabilo številka 65/400/2022 z dne, 3.5.2022.