Vinsko kulinarična doživetja

Vipavska dolina je od nekdaj slovela po svojem žlahtnem vinu. Pokrajina in mila klima sta ključna razloga, da trta tukaj raste skoraj dve tisočletji. Dolgoletna tradicija, ki se prenaša iz roda v rod, je v zadnjih desetletjih ponesla v svet mnoge cenjene pridelovalce vin. Obiski kamnitih kleti, grajenih globoko pod zemljo, ki jim domačini pravijo'hrami', je odlična popestritev vašega bivanja pri nas. Sprostite se in v dobri družbi nazdravite s pinelo in zelenom – našim najljubšim parom!

Za vipavsko kuhinjo je značilna preprostost jedi, ki so jih pripravljali že naši predniki. Domače jedi so si vedno prilagodili surovinam, ki so jih pridelali na lastni zemlji. Tradicionalne jedi postrežejo tudi v najboljših lokalnih 'ošterijah', dodali so jim le pridih modernosti. Številne restavracije in gostilne so poiskale svoje mesto na čudovitih, razglednih lokacijah, ali v strnjenih ulicah kamnitih vipavskih vasic. Njihovi lastniki poleg okusnih jedi in vina, ponujajo tudi domače pridelke, sadje, zelišča, sirupe, marmelade,…Vsekakor vam priporočamo, da se spoznate z okusi Vipavske doline!

Predlogi izletov

Enodnevna vinsko kulinarična izleta

Obiranje grozdja ter degustacija Faladur

 

 

 

Ajdovščina

Ajdovščina je gospodarsko in kulturno središče Vipavske doline. Leži na zahodnem delu Slovenije le 25 km od meje z Italijo. Od Ljubljane je oddaljena slabo uro vožnje po avtocesti. Mesto in njena okolica ponujata mnogo naravnih in kulturnih znamenitosti.

Aktivnosti

Plavanje, posebna doživetja, spoznavanje novih športnih vsebin, kolesarjenje ter pohodništvo so vsekakor primerne dejavnosti za koristno preživljanje prostega časa med poletnimi počitnicami.
Pri nas si lahko privoščite drugačne počitnice, z organiziranimi dejavnostmi različnih športnih vsebin.

Športni objekti v bližini

Bližina športnih objektov ter naravnega okolja predstavlja veliko prednost avtokampa kot destinacije za organizacijo letovanj ter aktivnega preživljanja počitnic posameznikov.  Kamp se nahaja tik ob Športnem centru Ajdovščina, kateri je od centra mesta oddaljen le slab kilometer. Če spadate med skupine ali posameznike, kateri željo svoj dopust opreživeti aktivno je Avtokamp Ajdovščina zagotovo prava destinacija. 

Kulinarika in vinske poti

Vipavska dolina slovi po odlični kulinariki in ponudbi belih in rdečih sortnih vin. Vipavska cesta vas s ponudbo vinskih krajev in ponudnikov, ki so označeni  z usmerjevalnimi tablami, vabi preko celega leta. Osnovna je ponudba kakovostnega vina in doma pridelana hrana in pijača. Med ljudmi, ki celo leto trdo delajo v svojih vinogradih, poljih in kleteh boste našli prvobitnost in pristno toploto kmečkih domov.